3. Dalga Kahvecilik

3. DALGA KAHVECİLİK NEDİR?

3. Dalga Kahvecilik, kahveyi hazır kahve üreticileri ve zincir kahve dükkanları gibi yüklü miktarda almayıp, ufak miktarlarda yüksek kalite çekirdeği direkt olarak veya en az aracı ile sağlayıp, standart kavurma profili ile değil farklı kavurma profilleri kullanarak kendi kavuran ve 3. dalga demleme yöntemleri kullanarak misafirlerine sunan kahveciliktir.

Bergamot® Coffee, Juice & More bu hususta önemli bir misyon yüklenmiştir.

BİLİNMESİ GEREKENLER

Kahve kavurup paketleyen işletmelerde, paketler üzerindeki açıklamalara dikkat etmek gerekmektedir. Çekirdekler kavrulduktan sonra dinlendirilmeye alınır çünkü kahve çekirdeği kavrulma işlemi sırasında Co2 çıkarır, kavrulma işlemi bittikten sonra bu gibi gazların açığa çıkması gerekmektedir. Dinlendirme işlemi ardından çekirdek kahveler tek yönlü valfli paketlerde saklanmalıdır. Bu sayede kahve çekirdeği içerisindeki kompleks aromalar korunmaktadır. Tek yönlü paketler, paket içerisine oksijen girmesine engel olur.

Alınan kahve paketi üzerinde kavrulma tarihi muhakkak yer almalıdır. Paketin ağzı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Espresso ve Filtre kahve tarzları birbirinden farklıdır, çünkü farklı öğütme derecelerine sahiptirler. Bir fincan kahvenin %98'i sudur. Kullanılan suyun kalitesi pişirilen kahvenin lezzetine etki eder. Su kokusuz, berrak ve Ph7 derecesinden düşük olmamalıdır.



BÖLGELERE GÖRE KAHVELER

BREZİLYA

Brezilya dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Brezilya kahvelerinde bölgesel farklılıkları ayırt etmek biraz zordur. Kahveleri yumuşak, yıkanmış Arabikadır. Doğal tatlı, asiditesi yumuşak orta yoğun gövdelidir.
KOLOMBİYA

Kolombiya kahveleri genelde zengin ve güçlü gövdelidir. Fındık, çikolata, meyvemsi tatlar ve bazı tropik aromalar barındırır. Her bölgesinin kendine özgü profil özellikleri vardır.
SUMATRA

Endonezya’nın en büyük adasıdır. Buradaki kahvelerde ahşapsı aromalar yoğun dokuda kendini gösterir. Düşük asiditeye sahiptirler. Baharat, kakao, deri ve tütünsü tatlar barındırır.
RWANDA

Afrika kıtasının ortasındaki bu ülkede kahve temel geçim kaynağıdır. Değişik çiftliklerin değişik aroma ve profil içeren çekirdek üretimleri vardır. Daha çok filtre kahvelere uyumlu yumuşak içimli yoğun asidite ve meyvemsi tatlar barındırır.
KOSTA RİKA

Kosta Rika kahvelerinin içimi kolay ve lezzetlidir. Yumuşak ve seyrek dokulu rafine bir asiditeye sahiptirler. Turunçgil tatları ve bitkisel tatlar barındırır.